Vetőmagüzem

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. vetőmagüzeme 1949-től napjainkig az észak-kelet magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme, mely Kartalon található.

Cégünknél 2011-ben 800 hektáron volt őszi kalászos vetőmag előállítás, melyből 700 hektáron 11 féle őszi búza-fajta vetőmag előállítása folyt. Őszi árpából két fajta vetőmagját állítottuk elő 100 hektáron. A kalászosokon kívül 70 hektáron állítottunk elő két fajta borsó vetőmagot. A tavaszi kalászos vetőmag előállítás az előző évben 160 hektáron történt, ahol két tavaszi sörárpa-fajta vetőmagját állítottuk elő. 2011 - től újraindult a borsó vetőmag termesztés: 2011-ben 70 hektáron, még 2012-ben már 210 hektáron termesztünk 8 fajtát és 3.000 tonna kalászos vetőmag fémzárolását végezzük.

Raktárainkban ömlesztett terményeket és készárut, fémzárolt vetőmagokat tudunk tárolni. Az ömlesztett áru - befogadó képességünk Kartalon kb. 14.000 tonna, ezen kívül lehetőségünk van készáru raktározására is 3200 m2-en.

A vetőmagüzemben három tisztító gépsor található. Az egyik tisztítósoron lehetőség van egy előtisztításra, azt követően pedig a perforált silókban való tárolásra. Raktárunkban 16 db 6 méter, 9 db 4 méter és 4 db 2 méter átmérőjű siló található, melyek felső szalagos betárolása és alsó szalagos kitárolása lehetővé teszik a vetőmagok teljesen elszeparált be- és kitárolását és raktározását.

A finomtisztító gépsor elemei a következők: toklászoló, síkrosta, triőr, szeparátor. Ezen a rendszeren főként aprómagvak – mustár, olajretek, facélia – , borsó és fűmag tisztítását végezzük. A K-18/5. raktárban lévő tisztító gépsor nagyon hasonló a Kongskilde-ban találhatóhoz, és teljesítménye is megegyezik, ami aprómagvak esetén 1-3 tonna között változik óránként.

A kalászos vetőmagok feldolgozásánál a vetőmagüzem közepén található vetőmagtisztító tornyot használjuk, melyhez egy 10 tonnás garat is tartozik. A tisztító toronyban felülről lefelé a következő gépek helyezkednek el: toklászoló, síkrosta, triőr, szeparátor. A tisztítást követően a már tisztított kalászos vetőmag – ami 99,7-99,9% tisztaságú – egy szalagon a hengeres, súlyautomatikával ellátott csávázóba kerül. A csávázást követően a csávázott vetőmag zsákos vagy big-bag-es kiszerelése lehetséges a súlyautomatikával ellátott mérlegeken keresztül. A vetőmagüzemben a készáru mozgatását targoncákkal végezzük. A kalászos vetőmagtisztító torony kapacitása árpa esetén 3-4 tonna, míg búza esetén 5-6 tonna óránként, ezáltal a vetőmagüzem napi kapacitása 100-120 tonna.

A vetőmagüzemhez tartozik egy vizsgálati laboratórium is a megfelelő gépekkel és egy laborvezetővel, mivel a cégünk által tisztított és fémzárolt vetőmagokat folyamatosan vizsgáljuk és ellenőrizzük, hogy az elmúlt évek folyamán felállított vetőmag minőségi mércét maximális szinten tartani tudjuk.

A vetőmagüzemhez tartozik a fenyőharaszti telepünk is, ahol a Gödöllői Tangazdaság zRt. szárítója és további raktáraink találhatók. 1988-tól a termények szárítását a tartályos gázzal üzemelő Sirokkó 2000-es típusú szárítóval tudjuk a megfelelő nedvességtartalomra szárítani. A szárító kapacitása kukorica esetén 25%-ról 14%-ra történő szárítás esetén 15-20 tonna óránként. A szárítást megelőzően a terményeket minden esetben tisztítjuk a szárító elé épített Damas SHT 1004-es típusú tisztítóval.

A fenyőharaszti raktárainknál a vetőmagüzemi raktár kapacitáson túl további 10.000 tonna ömlesztett áru és egy 1000 m2-es raktárunkban big-bag-es vagy csomagolt áru raktározására van lehetőség. Mindkét telephelyünkön rendelkezünk 18 méteres 60 tonnás hitelesített digitális mérleggel, mellyel a számítógépes rendszeren keresztül hivatalos mérlegjegyet tudunk készíteni a be- és kimenő árukra.