Gyümölcstermesztő üzem

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. legfiatalabb üzeme a Gyümölcstermesztő üzem, mely Hatvan és Lőrinci határán terül el a Mátra lábánál. Területe 323 ha, melyet két ütemben telepítettünk: 2003-ban 108 ha meggyet, 77 ha szilvát, valamint 33 ha kajszit, amit 2004-ben 44 ha szilvával és 61 ha cseresznyével egészítettünk ki.

A gyümölcsös a Zagyvától keletre fekvő dombtetőn terül el. Szerencsés fekvésének köszönhetően általában a késő tavaszi fagyok elkerülik az ültetvényt. A jó fény- és talajviszonyok hatására az itt termő gyümölcsök íze és zamata kiváló.

A különböző fajok fajta összetétele lehetővé teszi a folyamatos betakarítást, amely június elején megkezdődik a cseresznye fajtákkal (Bigarreau Burlat, Szomolyai fekete, Valerij Cskalov, Sunburst, Germersdorfi óriás, Linda, Van, Katalin) és folytatódik a meggy fajtákkal (Érdi bőtermő, Kántorjánosi, Debreceni bőtermő, Cigánymeggy, Újfehértói fürtös), kajszi fajtákkal (Ceglédi óriás, Magyar kajszi, Pannónia, Bergeron) és befejeződik augusztus végén, szeptember elején a szilva fajtákkal(C.Rana, C. Lepotica, C. Rodna, C. Naljboja, Stanley, Bluefree).

Az ültetvény korona formája 1,1 m-ről induló vázakorona, mely alkalmassá teszi a gépi betakarításra. Az üzem új permetezőgépekkel és rázógépekkel van felszerelve, amely lehetővé teszi a különböző munkálatok időbeni elvégzését.

A gyümölcs értékesítését a kereslet-kínálat határozza meg, amennyiben túl nagy a piacon a kínálat, lehetőség van a Tangazdasághoz tartozó ipari létesítményekben történő feldolgozásra.