Gombosi Pálinkafőző

Gombosi Pálinkafőző

Az egykori hercegi Grassalkovich-család, majd Koronauradalom nagygombosi birtokán hagyományosan, több száz éve folyt gyümölcstermesztés. A kiváló zamatú, elsősorban csonthéjas gyümölcsök termesztésére alkalmas fennsíkon a Gödöllői Tangazdaság Zrt. 323 hektáron újratelepítette - szilva, meggy, kajszibarack és cseresznye - saját gyümölcsösét, amely kiváló alapanyagot biztosít a Nagygombosi Pálinka készítéséhez.

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. lőrinci gyártóüzeme ma Magyarország egyik legnagyobb ilyen célú működő, hagyományos terméket, hungaricum-ot előállító beruházása.

A tökéletesen érett, válogatott gyümölcsök begyűjtését követően az érlelés és a lepárlás során tradicionális eljárásokat is követve készítjük pálinkáinkat.

Főzés

A főzés egy maximum 6t/h kapacitású gyümölcsfeldolgozóban kezdődik, ahol a gyümölcs mérés, mosás és válogatás után a magozóba kerül. Az itt leválasztott gyümölcshús a cefre alapja. Összesen 1200-1300 t cefre befogadására alkalmas az erjesztő tér. Az erjesztő tartályok felszerelése a hűtő csőrendszer, illetve a keringtető szivattyúk, ezek automatikus vezérléssel vannak ellátva.

A főzőberendezés kétlépcsős szakaszos kisüsti technológia, amely 2 db 1000 l-es főző, és egy db 1000 l-es finomító üstből áll, számítógépes vezérléssel.

A velőző technológia

Tartósítószer nélkül csomagolt steril gyümölcsvelő.

A beépített technológia lehetővé teszi a gyümölcs értékes vitamin és íz anyagainak megőrzését.

A gépsor eltávolítja a héjat, a magház darabjait és (ultrapasztőrözési eljárással) néhány másodperces hőn tartás után steril körülmények között tölti le a félkész alapanyagot. Ez felhasználható többek között bébiételek, lekvárok és rostos gyümölcslevek előállításához. A csomagoló gép 1 kg -1000 kg között állítható be, melynek maximális kapacitása 1,5 t/óra.

Hűtőház

A hűtőház 6 db hűtőkamrából áll, melyek egyenként 100 t áru befogadására alkalmasak. A hűtésen túl a rendszer képes az oxigén tartalom lecsökkentésére (ULO technológia), amely az almatermésűek hosszú ideig történő tárolását is lehetővé teszi.